Dana 15. ožujka 2023.  učenici devetih razreda naše škole imali su terensku nastavu  u Sarajevu. U sklopu nastave posjetili su Židovsku zajednicu te Muzej ratnog djetinjstva.

U Aškenaškoj sinagogi ih je dočekao hazan Igor Kožemjakin koji ih je upoznao s poviješću sinagoge, načinom obavljanja svete službe, običajima Židova, najvažnijim blagdanima, važnosti Židova u povijesti Bosne i Hercegovine, ali i o problemima s kojima se susreću kao mala zajednica.

U Muzeju ratnog djetinjstva učenici su pogledali trenutnu postavku te sudjelovali u radionici o Anni Frank.

Ideja o osnivanju Muzeja proizašla je iz rada na knjizi  Jasminka Halilovića. On je tražio  osobe, koje su bile djeca tijekom rata u BiH, da podijele svoja iskustva. Jako puno osoba je spomenulo i neki predmet koji ih podsjeća i govori nešto o njihovom ratnom djetinstvu. I to je bio početak.

U Muzeju se nalaze i predmeti djece iz Ukrajine, Sirije, Kosova, Afganistana… i svi  “govore” isto- dječja bol je svugdje ista, ali i da su djeca jaka   te da u malim stvarima nalaze sreću u teškim vremenima.

Ovom terenskom nastavom naši devetaši pripremaju se za izložbu o Anni Frank  i vremenu u kojemu je živjela koju će realizirati krajem mjeseca ožujka.