Dragi MOJI,

Iskreno se radujem zajedno s vama i vašim roditeljima uspješnom završetku vašeg osnovnoškolskog obrazovanja.

Ovo „moji“ nije samo uobičajeno oslovljavanje. Zaista ste moji postali dolaskom u moje odjeljenje i to nas je povezalo za cijeli život.  

Iznimno sam se ponosila time što sam bila vaša učiteljica. S vama je svaki zadatak uspijevao, svaka aktivnost davala pozitivne rezultate. Znali ste i raditi i šaliti se, sve u pravo vrijeme. Nadahnjivali ste me da radim bolje, trudim se više i što sam vam više pružala, više sam dobivala natrag. Vaša generacija me obogatila mnoštvom korisnih i divnih iskustava koja me izgrađuju kao odgojitelja i učitelja. Podigli ste moje učiteljske kriterije za ljestvicu više, na čemu vam, vjerujem, neće biti zahvalne moje buduće generacije, ali ja jesam.

Kroz naših pet godina druženja bilo je svega, i smijeha i suza, i petica i jedinica, i rastanaka i novih prijatelja u razredu, i pogrešaka i praštanja…, ali ono po čemu vas cijenim je to što ste za sve tražili i nalazili rješenja, ispravljali svoje pogreške, trudili se ne ponavljati ih i tako gradili jednu bolju i ljepšu razrednu zajednicu. Voljela sam vašu sposobnost prihvaćanja različitosti i podršku koju ste pružali jedni drugima.

Često se sjetim lijepih riječi kojima ste opisali jedni druge na kraju petog razreda i uvijek me oraspolože. Tako ste dobro umjeli prepoznati pozitivne osobine svojih prijatelja i uputiti im lijepu poruku. Potvrđuju da je R. Fulghum bio u pravu kad  je napisao: „Sve što trebam znati o tome kako valja živjeti, što činiti i kakav biti, naučio sam još u vrtiću.“.

Jedna djevojčica iz razreda je za jednog dječaka napisala: „Može se on tući koliko hoće, ali ja znam da je on dobar!“

Tom porukom se i ja opraštam se od vas: „ Možete napraviti još puno grešaka u životu, ali ja znam da ste vi dobri!“

I na kraju, znate li što je najljepše čuti jednoj učiteljici? Kad ju dijete na ulici pozdravi sa: „Dobar dan, učiteljice!“ Onda ona zna da i oni nju zovu MOJA učiteljica.

P.S.

Ako vas zanima što je točno R. Fulghum naučio u vrtiću googlajte!

vaša učiteljica, Eva Rajković