U sklipu međunarodne suradnje škola OŠ „Stjepan Radić“ iz Božjakovine od 8. do 10. svibnja ugostili su deset učenika devetih razreda, njihove razrednice i ravnatelja naše škole. Tijekom ove dvodnevne posjete učenici su bili smješteni u obiteljima učenika domaćinske škole. Mnoštvo aktivnosti i zajedničkih druženja potvrdili su kako je za stvaranje prijateljstava potrebno malo vremena i dobre volje te kako ono ne poznaje godine niti granice.

Kako bi se što bolje upoznali sa svojim domaćinima isplanirane su aktivnosti upoznavanja i radionice kroz koje su se djeca odmah povezala. Program za učenike uključivao je i sudjelovanje na nastavi u našim razrednim odjelima.  Drugi dan druženja započeli su nastavom i posjetom gradu Zagrebu uz vođenu turu gradom s Nikolom Teslom kroz koju su svi sudionici grad upoznali na posve drugačiji način. Priče o povijesti grada obogaćene su činjenicama i anegdotama iz života Nikole Tesle. Poslijepodne su učenici proveli uz mnoge zanimljive sadržaje u VisionLandu, adrenalinskom parku u Štakorovcu. Za zadnji dan isplaniran je posjet župnoj crkvi u Lupoglavu te područnoj školi u Lupoglavu. Uslijedio je razgled grada Dugog Sela i stare crkve na Martinu uz stručno vodstvo ravnateljice Turističke zajednice i obilazak Western ranča u Prozorju na kojem su se neki ohrabrili u jahanju konja. Upoznavanje s Dugim Selom završilo je u slastičarnici uz originalnu Dugoselsku tortu. Upriličen je i prijem kod načelnika Općine Brckovljani Tihomira Đurasa, koji je pohvalio projekt međunarodne suradnje.

Kako su poručili domaćini: „Rastanak novih prijatelja prošao je uz poneku suzu, zagrljaje i obećanje da će se druženje i suradnja nastaviti. Dragi gosti vratili su se svojim kućama, a mi ćemo pamtiti lijepe trenutke i čuvati prijateljstvo koje se će se nastaviti i u budućnosti“.